Stäng fönster Kungälv kn, MARSTRAND 6:7 MARSTRANDS GRAVKAPELL

Beskrivning
MARSTRANDS BEGRAVNINGSPLATS på KOÖN har en långsmal form i ungefär nord-sydlig riktning. Den ligger i en liten smal dalgång, och har ett bergsparti längs hela östsidan. Längs västsidan löper en smal körväg. Begravningsplatsen ligger i nordöstra utkanten av bebyggelsen på Koön.

Mot vägen längs västsidan omgärdas begravningsplatsen av en häck, på kortsidorna i norr och söder av murar. Innanför häcken samt ute i de gräsbevuxna gravkvarteren finns flera höga uppvuxna lövträd. Huvudingång på västsidan genom en grind mellan granitstolpar. Flera mindre ingångar finns också.

Gångarna har ett enkelt rutnätssystem, oregelbundet i den södra tredjedelen. Gravarna ligger jämnt utspridda över kvarteren, och många har ram. Flera höga och halvhöga gravvårdar skapar karaktär åt kyrkogårdens centrala del. På södra delen en minnessten över fallna i Nordsjöslaget 1916.

Begravningsplatsen anlades 1872-73 och har inom nuvarande inhägnad utvidgats åt nordost 1913.

GRAVKAPELLET ligger på östra sidan, något söder om mitten, och mitt emot ingången i väster. Intill gravkapellet står en KLOCKSTAPEL, från 1970. Tvärs över vägen finns en EKONOMIBYGGNAD, modern.