Stäng fönster Göteborg kn, DONSÖ 1:353 DONSÖ KYRKA

Beskrivning
Kyrkoanläggningen består av kyrka, kyrkogård och klockstapel, samt små ekonomibyggnader i form av en materialbod och ett garage.

KYRKOGÅRDEN anlades på 1830-talet och har utvidgats i flera omgångar (1879, 1918, 1950 och 1997). Utvidgningarna har givit kyrkogården en oregelbunden planform. Den är inte indelad i kvarter, men gångsystemet delar in kyrkogården i områden av olika karaktär.

De äldre delarna av kyrkogården omgärdas av en fogad naturstensmur av oregelbundna stenblock. Muren har toppstrukits med cement. Gångarna på den äldre kyrkogården är grusade, medan den utvidgade delen i öster har asfalterade gångar. Kyrkogårdsentréer med svartmålade smidesgrindar finns i den norra och den västra muren. Den senare utvidgade kyrkogårdsdelen nås via en öppning i den gamla muren. Från en gång- och cykelväg i söder finns en enkel grind strax sydost om kyrkan, i anslutning till sakristian.

Kyrkogårdens äldsta gravanordningar står öster om klockstapeln. Närheten till havet avspeglas i de yrkestitlar som anges på gravstenarna. Skeppare och fiskare är de vanligast förekommande yrkestitlarna bland de äldre gravstenarna. På en gräskulle invid kyrkans entré står ett minnesmonument över församlingsbor som omkommit till havs.

Donsö kyrka har både klocktorn och klockstapel. KLOCKSTAPELN står i den nordvästra delen av kyrkogården. En överbyggnad i trä vilar på en hög och fogad naturstenssockel. Fasadklädseln är vitmålad locklistpanel med spetsiga nedändar. (Överbyggnaden har tidigare varit mörk i färgen, sannolikt faluröd.) En enkel bräddörr med diagonalt mönster nås via en brant stege på byggnadens nordsida. Taket är ett brant tälttak, utsvängt i nederkanten, som är täckt med rödmålad plåt. Klockstapeln kröns av ett gråmålat kors. Enkla ljudluckor finns på den norra, södra och östra gaveln. Klockan från 1835 har flyttats till kyrkan. En liten utbyggnad i väster med fönster mot norr vilar på en gjuten betonggrund. Utbyggnaden tillkom på 1970-talet, för att stapel skall kunna användas som bisättningsrum. Kyrkogården har haft klockstapel sedan den anlades på 1830-talet.

En MATERIALBOD är placerad på kyrkogårdens sydvästra del, invid den södra muren. Den har en näst intill barackliknande karaktär med platt tak och eternitklädda fasad. På dess norra fasad finns två ingångar med en enkel- och en dubbeldörr. Öster om kyrkan finns även ett enkelt utformat GARAGE i brunt trä.

VÄXTLIGHETEN är sparsam och består främst av träd. Utmed den östra mursträckningen finns högvuxna almar, söder om kyrkan står tallar och på det senare utvidgade området i öster står grupper av björkar och oxlar. Samtliga gravsättningsytor är gräsplanterade.

Donsö FÖRSAMLINGSHEM är beläget ett par hundra meter nordväst om kyrkan. Det uppfördes 1949. Fasaderna är klädda med mörkrött fasadtegel, sadeltaket är täckt med shingel. Fönstren har vita släta karmar och sitter tätt placerade, både i källarplanet och in till samlingssalen. Det framskjutna entrépartiet nås via en låg, stenklädd trappa. Entrén består av två dörrar i lackerat trä med långsmala sexkantiga fönsteröppningar. De omgivande väggpartierna har en låg bröstning i trä under höga, smala fönster. Runt den enkelt planterade tomten (gräsytor och rhododendron) löper sektioner med järnstaket mellan tegelklädda stolpar. Hela fastigheten har en välbevarad och tidstypisk karaktär.