Stäng fönster Flen kn, MELLÖSABY 2:24 MELLÖSA KYRKA

Beskrivning
Kyrkan som är centralt belägen i byn med bostadshus och ekonomibyggnader omgärdas av murar av natursten med smidda grindar. I norr löper muren nära kyrkans norrvägg, vilket tyder på medeltida läge. Muren slutar vid den framflyttade sakristian. I söder är muren terrasserad. En trädkrans med lönnträd finns runt kyrkan och ett kraftigt kastanjeträd i mitten av den äldre kyrkogården, som i huvudsak har sorterade gravar i öst-västlig riktning samt ett fåtal rygghäckar. Den symmetri som de sorterade gravarna bildar accentueras av ett fåtal grusade gångar men större delen av kyrkogården är igensådd med gräs.
Utmärkande bland gravvårdarna är utsirade gjutjärnskors och hällar från 1700- 1800-talen. En grav har ett gjutjärnsstaket runt vården. Materialet förklaras av att Hälleforsnäs Bruk ligger 8 km från kyrkan.
Söder om kyrkan, muren och en väg har kyrkogården utvidgats i flera etapper, 1907, 1950, 1975, 1985 ner mot Mellösasjön med en minneslund mot sjön. Ett allmänt promenadstråk är lämnat mellan kyrkogården och sjön.
En tuktad granhäck med björkar innanför löper söderut längs de terrasserade utvidgningarna mot sjön. En tall och tre lönnar är planterade mot vägen. En parallell, kortare granhäck begränsar den övre delen av kyrkogården i öster. Häckarna planterades 1907 och är klippta i avrundad form med en höjd av tre meter. Ner mot sjön är häcken lägre och tuktad i rombisk form. Ett välvt kapell, låga murar med trappor, avgränsande låga häckar och björkar ingår i 1950-talets kyrkogårdsavdelningar. Huvudinslag är gräsmattor med mittgrusgång. Rygghäckar och fristående gravstenar finns. En utvidgning mellan en tomt och sjön gjordes 1975.