Stäng fönster Mariestad kn, EK 5:35 STORA EKS HERRGÅRD

Beskrivning
Herrgården, som stod färdig 1778, är ett av de främsta exemplen på den gustavianska tidens arkitektur. Byggherrar var bröderna Carl Fredric och Ulric Scheffer och arkitekter C. F. Adelcrantz och möjligen också J. E. Rehn. En första, ej genomförd generalplan över Stora Ek visar en storslagen anläggning där Corps de logiet med två flyglar, placerade sydväst om kyrkan, bildar centralpunkten i en stor rektangulär komposition, som är uppdelat i ett allésystem, som strålar ut i såväl diagonala som i raka alléer från gårdsanläggningen. Bakom huvudbyggnaden nedanför en blygsam stenparterr ligger en åttkantigt formad trädgård. På ömse sidor om denna syns alléer, bousqeer av träd och buskar, gräsmattor och diverse planteringar. På denna plan syns den gamla gården sydost om kyrkan. Den plan som genomfördes och som till stora delar är bevarad än idag, är en förenklad version av den första och behöll dennas karaktär av franskt 1700-tal, men där Corps de logiet med flyglar istället byggdes norr om kyrkan. På den gamla gårdplatsen uppfördes ladugård och logar. En uppmätningsritning av anläggningen utförd av Nordiska museet omkring 1930 visar en ståtlig dubbelallé som från stora landsvägen leder upp till den nya gårdsanläggningen. Ett stort område söder om allén och upp emot ladugården har utnyttjats till trädgård (idag åkermark). Här låg tydligen frukt- och bärträdgården med drivbänkar och växthus. I ritningen av trädgården syns det lilla huset intill landsvägen som är utformat som orangeri med stora fönster mot söder, och den förmodade trädgårdsmästarebostaden på andra sidan vägen intill uppfarten till herrgården. På andra sidan landsvägen låg också en smedja. Bakom huvudbyggnaden har marken mellan huset och trädgården varit täckt av kalkstensplattor (dessa har på senare tid ersatts med grus utom i ett parti i norr där de ligger kvar). Huvudbyggnaden och trädgården skiljdes åt av en parterr, som ännu finns kvar. En stentrappa leder ner till en mittgång, som går genom hela trädgårdsanläggningen. Här fanns också lustträdgården (som idag skulle kallas parken). Den har formen av två rektanglar med rundlar i mitten från vilka gångar löper ut i både raka linjer och diagonaler. I den norra rundeln finns en minnesstenen över bröderna Scheffers anläggande av herrgården. Trädgårdsanläggningen avslutas mot öster med två stora rektanglar. Vad de ursprungligen utnyttjats till är ovisst. Möjligen har här varit grönsaksland, som det var ännu under senare delen av 1900-talet, eller också har lustträdgården fortsatt här med dammar, bousqeer och lusthus. Hela anläggningen avslutas mot öster med en elegant formad häck.
Mangårdsbyggnader: det tvåvåniga Corps de logiet under mansardtak har huvudvåningen förlagd till bottenvåningen. Den flankeras av två flyglar som medelst rundade murar med rusticerad puts är sammanbyggda med huvudbyggnaden. Gårdsterassen är stenlagd och är mot väster och allén avgränsad av ett staket i järnsmide, som vilar på fyrkantiga stenbalustrar. Två pampiga grindar av smidesjärn bär upp ett grindöverstycke i konstsmide med det krönta dubbelmonogrammet U. S. (Ulrik Scheffer). Det flankeras på ömse sidor av två höga rusticerade grindstolpar av sten, som pryds av liggande lejonfigurer.