Stäng fönster Mellerud kn, EKHOLMEN 2:1 EKHOLMENS SÄTERI

Beskrivning
Ekholmens herrgård är anlagd på Ekholmen i sjön Kolungen, på en höjd vid Gunnarsnäs kyrka. Uppfarten mot herrgårdens Cour de Honneur kantas av en allé av ask. En gårdsplan formad som en halvcirkel, kantad med askar och hårt beskurna lönnar är anlagd framför mangårdsbyggnaden. Denna är uppförd i två våningar och täckt av skiffer på både tak och fasader. Framför, och på ömse sidor om denna har två flygelbyggnader placerats. Dessa är små faluröda trähus. Den västra med bevarad 1700-talskaraktär medan den östra präglas av senare upprustningar. På södra sidan om mangårdsbyggnaden finns en park, omringad av ask och ek. Närmast huset växer fruktträd av äpple och päron. Sydost om mangårdsbyggnaden står en mindre rödfärgad träbyggnad med en äldre karaktär som har en vällingklocka på taket, ev. kan huset ha fungerat som dagsverksstuga. Öster om denna har en ca 25 meter lång damm anlagts. Öster om dammen ligger i sin tur jorbrukets ekonomibyggnader uppradade i nord-sydlig riktning.

Sverker Larsson för projektet Tillgängliga byggnadsminnen i Västra Götalands län, 2008-02-19.