Stäng fönster Vårgårda kn, LJUNGÅS 1:1 LJUNGÅS

Beskrivning
Ljungås är ett fd kronotorp som blev en självständig jordbruksfastighet vid storskiftet 1804. Gården är naturreservat på grund av ägornas ålderdomliga struktur som bevarats då modernt åker- och skogsbruk aldrig använts på fastigheten. Gården ligger i sluttande terräng, där mangården är placerad går bergknallar i dagen. Mot norr och söder sträcker sig oregelbundet formade inägor. Spår av en äldre byväg syns bl a söder om ladugården där en stensatt terass byggts upp för att skapa en plan väg över urberget.

Manbyggnaden från omkring slutet av 1700-talet utgörs av en långloftsstuga, en hustyp som tidigare varit vanligt förekommande i Sjuhäradsbygden och övriga Västergötland. Lillstugan NV om mangårdsbyggnaden är från mitten av 1800-talet. Ladugården mittemot mangårdsbyggnaden är hitflyttad 1994, från Kärnhult i Nårunga socken, och har ersatt en större ladugård från 1861 vilken förfallit. I skogsbrynet tvärs över inägan söder om mangården finns en jordkällare till hälften nedgrävd i den branta slänten utanför kanten av inägan. Källaren är murad av natursten men har en överbyggnad av trä. Ingången är placerad mot NV, källaren nås genom en lucka i överbyggnadens golv.