Stäng fönster Stenungsund kn, UCKLUMS-SMEDSERÖD 1:1 INLANDS NORDRE OCH FRÄKNE HÄRADERS TINGSHUS

Beskrivning
Smedserödsbebyggelsen ligger på en mindre platåhylla vid skogskanten ovanför det omgivande odlingslandskapet.Vid den tidigare infarten till gårdsplanen finns en smidesgrind med stenpollare. Vid den f d gästgivarbyggnaden finns en terrasserad gräsmatta med planteringar som avgränsas med stenmurar som uppförts som AK-arbete på 1930-talet. Vid entrégrinden finns namnet Smedseröd ingraverat i ett stenblock. På tomten finns en mäktig björk På tomten finns även en gästgiveriskylt. Vid landsvägen finns grundrester från den ladugård som revs på 1960-talet. Av de ekonomibyggnader som återstår är sädesladan äldst. Grusvägen som slingrar sig förbi ekonomibyggnaderna får nästan karaktären av en bygata. Vid vägkanten finns en ek som förklarats som naturminne. Det är den s k "Bellamanseken" kring vilken sägner om Gustav III och Bellman spunnits. Mitt emot tingshuset finns ett nybyggt bostadshus i ett våningsplan.