Stäng fönster Götene kn, HÖNSÄTER 7:25 HÖNSÄTERS HERRGÅRD

Beskrivning
INVENTERING FÖR PROJEKTET "TILLGÄNGLIGA BYGGNADSMINNEN I VÄSTRA GÖTALANDS LÄN" : Hönsäter är beläget på Kinnekulles nordvästra sluttning, alldeles invid landsvägen mot samhället Hällekis. Hönsäter är det nordligaste av de stora godsen på Kinnekulles västsida. Förutom huvudbyggnaden finns på anläggningen ett flygelpar av sten, ett fd stall av trä, ett ladugårdskomplex av sten samt ytterligare något bostadshus av trä och några smärre ekonomibyggnader såsom källare av sten. Byggnaderna binds samman av en serie putsade murar av sten, inramande delar av trädgården och utgörande gräns mot den forna fägården. I mursystemet ingår två källarbyggnader. Till Hönsäter hör också ett parkområde med alléer, grusvägar och gräsmattor.

Enligt en situationsplan upprättad vid Nordiska museets undersökning 1931 fungerade den västra flygeln som drängstuga och den östra var brygghus och bagarstuga, sydväst om drängstugan låg på den tiden ett växthus, bostadshuset väster om drängstugan finns dock kvar. Öster om stallet fanns en långsträckt vagnsliderbyggnad, och husen på andra sidan vägen öster om huvudbyggnaden har fungerat som mejeri och handelsbod. Fägårdens ekonomibyggnad av sten består av tre längor; den östra närmast vägen inrymde ladugård och kalvstall, norra längan loge, och den västra delen svinhus. En bod mellan svinhuset och "oljeboden" har dock försvunnit. Mellan ladugården och källaren närmast vägen står ett transformatortorn i sten som inte är utmärkt på planen.

Hönsäter är enligt länsstyrelsens beslut 29/10 1979 byggnadsminne. Skyddsbestämmelserna omfattar huvudbyggnaden med flyglar samt fd stallet och de två källarbyggnaderna NO om huvudbyggnaderna. Gården är belägen i riksintresse för kulturmiljövården R-1 1.

KÄLLOR:
Thomas Carlquist, "Hönsäter, Österplana socken, Götene kommun, Västergötland, Putsarbeten på huvudbyggnaden och trädgårdsmurarna 2001-2003" Byggnadshistorisk rapport 2004:6, Västergötlands museum.

Sverker Larsson, för projektet "Tillgängliga byggnadsminnen", Länsstyrelsen i Västra Götalands län 2008-02-11