Stäng fönster Tranemo kn, TORPA 3:1 TORPA STENHUS

Beskrivning
Torpa stenhus står på en murad terrass vid Lillsjön. Delar av den tidigare vallgraven finns bevarad. Terrassen och stenhusets putsade fasader har varit föremål för återkommande restaureringsinsatser såväl exteriört som interiört under 1900-talet. Byggnaden vänder sig med en monumental fasad mot sjön. Ursprungligen låg byggnadens huvudingång mot detta håll. Byggnadens södra fasad är sluten och visar på byggnadens karaktär då det var magasin och fönster sattes igen.

I anslutning till Torpa slott finns flera ekonomibyggnader som ladugård, stall och magasin samt lusthus uppförda mellan åren 1870 och 1920. En enplans gulmålad villa från 1970-talet ligger ett stycke söder om stenhuset.

Området kring Torpa stenhus utgörs av en blandning mellan odlade marker, hagmarker med ekskog, skogs- och mossområden. Den odlade marken ligger söder och framförallt norr om slottet. Ett stycke norr om Torpa finns fornlämningsområden med bl a gravar, gravfält och fossil åkermark. I området finns fyra platser med medeltida befästningsanläggningar varav Torpa stenhus fortfarande finns bevarat.