Stäng fönster Stockholm kn, HÄGERSTENS GÅRD 2 HÄGERSTENS GÅRD

Beskrivning
Gården ligger högt och har huvudbyggnaden orienterad in mot Stockholm i nordost. Utsikten är vidsträckt och torde ha varit än mer anslående innan radhuskvarteren vid Hägerstensbrinken uppfördes kring 1970. Flyglarna ligger vinkelrätt mot mangårdsbyggnaden och den grusade gårdsplanen har en rund form med en rundel i mitten. I mittaxeln står två kanoner på trälavetter. Kanonerna står i en regelbunden rad av lindar och lönnar som avgränsar mot den naturstensterrasserade avsats som finns mot Hägerstensbrinken. En häck förstärker gårdens inramning hitåt. I norr är fastigheten omgärdad av gunnebostängsel och här finns en grusad parkeringsyta och en ridå av lövträd och buskar. En mindre parkeringsplats är anlagd vid en informationstavla och en smidesgrind i tomtens östra ände.

Den höglänta och kuperade tomten är utanför gårdsplanen gräsbevuxen och har stort inslag av lövvegetation. Vid mangårdens trädgårdsfasad skapar två lindar vid en buskkantad grusgång axialitet. Mot Axelsbergs centrum märks resterna av en terrasserad tillfartsväg till gården.