Stäng fönster Stockholm kn, JUNGFRU LONA 2 SERVICEHUSET AXELSBERG

Beskrivning
Servicehuset i Axelsberg är en omfattande anläggning från 1980-talets första hälft belägen intill Axelsbergs tunnelbanestation. Från väster till öster mäter det sammanhängande byggnadsbeståndet 250 meter. Vid tunnelbaneuppgången formerar sig tre låga byggnadskroppar runt ett betonglagt torg med planteringar och en fontän. Torget kantas även av träbänkar och en parkanläggning. Från söder och väster angörs torget genom stickbågiga portiker i byggnaderna. De östra byggnadskropparna som inrymmer vårdcentral, servicehus och apotek varierar i höjd och volym. Längst i öster ligger panncentralen med en 23 meter hög stålskorsten. Intill finns lastkajer och garage.

Från servicehusbyggnaden utgår ett länkat flerbostadshus i sju våningar och med ytterligare förbindelsegångar över mark knyts ytterligare två flerbostadshus om vardera 8 våningar ihop. De två västra flerbostadshusen har fyra våningar höga delar mot söder. Från det västra skjuter lägre byggnadskroppar som inrymmer daghem ut.

Längs Hägerstensvägen och Dockhemsstigen kantas byggnaderna av gräsytor, buskplanteringar och planterade lövträd. Gårdarna är anlagda med stensatta ytor, pergolor och lekplatser. Mot tunnelbanespåret är marken asfaltbelagd och försedd med parkeringsplatser med omsorgsfulla numreringar i form av betongkonst i räcket mot spåren.