Stäng fönster Stockholm kn, GUBBEN NOAK 8 M.FL. HÄGERSTENSHAMNEN

Beskrivning

Flerbostadsområde från slutet av 1980-talet i strandläge vid gränsen mellan stadsdelarna Hägersten och Aspudden. Områdets kärna utgörs av en rondell kring vilken flerbostadshus av typer är grupperade. I kvarteren förekommer daghem, några butiker och två parkeringshus. Intill rondellen finns också kontorslokaler. Ett nät av asfalterade gångar sträcker sig igenom den omfattande gårdsanläggningen med ordnade träd- och buskplanteringar, stensatta uteplatser och piskställningar. Bostadsområdet är utsmyckat med flera postmoderna offentlig konstverk, ofta med marin anknytning. Lekytorna är också framträdande. Mot vattnet är gräsytorna öppna, byggnaderna ligger långt uppdragna mot industriområdet intill. En skola är uppförd väster om kvarteren.

Två byggnadstyper och kombinationer av dem utgör bostadsbyggnadsbeståndet. Det rör sig om svängda lamellhus och punkthus med enhetlig ljus färgsättning. Arkitekturen uppvisar influenser från 1950-talet.