Stäng fönster Stockholm kn, GRÖNA VAGGAN 1 M.FL.

Beskrivning
Kvarteret Gröna vaggan ingår i ett av två större radhusområden i Hässelby gård. Stockholms stads småstugebyrå projekterade områdena utifrån ett stadsplaneuppdrag från Fastighetskontoret. Radhusen ritades av Jon Höjer och Sture Ljungqvist och uppfördes som självbyggen mellan 1956 - 59. Av ekonomiska skäl fick inte hustyperna bli för många. De flesta radhuslängor anpassades till den kuperade terrängen med souterrängvåning och förskjutna våningsplan.
Radhusen är lokaliserade antingen längs huvudgatan, matargatan, som löper genom och runt området eller längs mindre säckgator. Kvarteren har oftast en sida med bilfria gångstråk som leder mot allmänningar och centrum. Allmänningarna kännetecknas av gräsytor med inslag av bevarad tallvegetation. De rymmer också lekplatser och mindre fotbollsplaner.
Generellt var ursprungligen radhusens bottenvåning och gavlar putsade och övervåningen klädd med cementfiberplattor, "Sidiplattor", i olika nyanser. Det förekom även att vissa fasadpartier fick träpanel. Taktäckningsmaterialet var svart eternitskiffer eller korrugerad eternit.
Numera är merparten av radhusen i områdena förändrade genom om- och tillbyggnader. Inom och intill radhuskvarteren uppfördes vid byggnadstiden eller decennierna därefter garagelängor, ofta efter ritningar av Höjer & Ljungqvist. Även här spelade eternit en viktig roll och användes på både fasader och tak.
För byggnadsbeskrivning och byggnadshistorik se Gröna vaggan 2.
Kvarteret Gröna vaggan ligger på huvudsakligen plan mark på sydvästra sidan av matargatan Friherregatan. Inom kvarteret finns lite äldre barr- och lövträd och på sina ställen berg i dagern. Kvarteret är uppdelat i två längor med fem bostadsenheter i den västra längan, Gröna vaggan 2-6, sex i den östra, Gröna vaggan 7-12, samt längst ut i nordväst en garagelänga, Gröna vaggan 1. Gatan och radhuslängorna ligger i nära nog norväst-sydostlig riktning. Framsidorna har gräsmattor, stenbeläggningar, betongplattebeläggningar, grus, buskar och/eller träd. Någon har en stödmur, någon ett staket och någon en häck. Baksidorna har uteplatser, ibland med skärmtak, och trädgårdar med gräsmattor, ibland med häckar emellan, samt diverse träd och buskar. Några av fastigheterna små lekstugor eller bodar av trä på tomterna. Mot sydväst finns en skogskulle och allmänning. Mot sydost ligger ett par garagelängor och mot nordväst finns en gångväg.

Längorna i kvarteret Gröna vaggan är huvudsakligen ursprungliga i sin gestaltning.