Stäng fönster Stockholm kn, LANDSORT 2 M.FL.

Beskrivning
Anläggning omfattande två kvarter med två lamellhus och ett punkthus från 1949-51 intill Kärrtorpsplan och Kärrtorps tunnelbanestation. Punkthuset har butiks- och kontorslokaler mot torget, idag använda av en godisbutik och en trafikskola. Lamellhusen sträcker sig ut med Vikstensgatan, en återvändsgata som innesluts av kvarteren. Mot väster och norr bildar ett långt och vinklat lamellhus en fasadmur mot tunnelbana, allmänning och skogsmark och byggnaden i kvarteret Viksten är ställd med intakt naturmark på södra sidan. Längs gatan är naturmarken delvis sparad och ingår i ambitiöst anordnade park- och trädgårdsanläggningar. I kvareteret Viksten är förgårdsmarken flack och grästäckt med regelbundet planterade lövträd. Norr om gatan är berg i dagen ett påtagligt inslag och naturstensterrasseringar tar upp nivåskillnaderna. På bergiga terrängpartier står tallar medan det närmare byggnaderna och på avsatser finns buskplanteringar. Bilparkeringar har anlagts längs trottoaren och på tre ställen i det norra lamellhusets källarvåning finns grupper om fyra garage med gemensamma nedfarter. Genom byggnaden är en portik upptagen. Kvarteren ligger ett stycke över Kärrtorpsplans nivå och punkthuset har två souterrängvåningar. Slänten har mjukt formerade bergspartier och ursprungliga granittrappor med järnräcken ned mot torget.