Stäng fönster Göteborg kn, KVIBERG 741:21 KVIBERGSNÄS LANDERI

Beskrivning
Kvibergsnäs landeri består idag av huvudbyggnad, två bostadsflyglar, ladugård, trädgård och allé. Huvudbyggnaden bildar tillsammans med flygelbyggnaderna en symmetrisk gård med en planterad mittrundel som omsluts av grusade gångar. Bostadshusen har en stående panel och är målade i ljut gult med vita detaljer. Trädgården sträcker sig ner till Säveån. Ladugårdskomplexet som är rödfärgat bildar en kringbyggd och stensatt ekonomigård åtskild från mangården och placerad längs vägen som omsluts med en allé.

Ladugårdskomplexet består av fyra längor uppförda runt en sluten stenlagd gård. Både liggtimmer och stolpverkskonstruktion förekommer. Fasaden är klädd med stående lockpanel. Södra delen närmast bostadshusen är en låg envåningsbyggnad försedd med torn, vällingklocka och en dörr mot trädgården. Den östra längan har en utskjutande överdel mot gården, ett skullutskott. Ett portlider leder in på den kringbyggda gården från infartsvägen. Ladugårdens västra del är delvis riven.

Bostadshusen är uppförda av liggtimmer i två våningar med huvudbyggnaden något högre än flyglarna. Huvudbyggnadens entréfasad är klädd med slät stående panel och har en mycket elegant utformad ingång i nyklassicistisk stil. Mittpartiet är framdraget och avslutas uppåt med en triangelformad frontespis. Huvudéntren omges av joniska pilastrar och har en pardörr med skulpterade ornament. Bostadshusens övriga fasader är klädda med stående locklistpanel. Inne i huvudbyggnaden finns kakelugnar i nyklassicistisk stil.

Allén sträcker sig från landeriets byggnader till Kvibergsvägen, tidigare sträckte sig allén upp till berget "Blåsås". Delar av allén finns kvar också norr om Kvibergsvägen.