Stäng fönster Stockholm kn, KABELVERKET 15 M.FL. ERICSSONS ÄLVSJÖANLÄGGNING

Beskrivning
ANLÄGGNINGEN RIVEN 2015-2016, UTOM HUS 2. Ändrad fastighetsbeteckning från Kabelverket 2 till Kabelverket 13.

Industri- och kontorsanläggning inom inhägnat område. Inom anläggningen finns industri- och kontorsbyggnader uppförda i början av 1900-talet fram till 1990-talet. Fabriksanläggningen etablerades för kabeltillverkning på 1910-talet för AB Stockholmstelefon, därefter Allmänna telefon AB L M Eriksson. Fabriksbyggnaden för kabeltillverkning revs på 1980-talet. Mot väster finns en ekbacke och mot norr begränsas tomten av bergig naturmark. Marken är hårdgjord med inslag av gräs. Mindre planteringar finns vid kontorskomplexets entréer. Parkeringsplatser finns i områdets nordvästra och sydöstra del. Anläggningens entré är placerade i en mobil vakt- och receptionsbyggnad i områdets sydöstra del, mot Götalandsvägen. Receptionen uppfördes på 1990-talet med en konstruktion av glas och stål. Området begränsas i söder av rondellen vid Götalandsvägen. De ursprungliga huvudbyggnaden "Klockhuset" är placerad som en fondbyggnad vid trafikplatsen. Inom området finns en fornlämning. I kvartert Kabelverket 6, utanför det inhängande området finns ett kontorshus med matsal från 1980-talet som ingår i Ericssons Älvsjöanläggning.