Stäng fönster Stockholm kn, BARISEN 1 M.FL.

Beskrivning
Flerbostadshusområde från 1949-50 omfattande 12 spritputsade och originella lamellhus med några lägre butiks- och garagedelar samt en större panncentral- och tvättstugebyggnad i rött tegel. anläggningen avgränsas av vägar i alla väderstreck och Stöttingsgränd avskiljer kvarteret Barisen från Vasaloppet. Byggnaderna i Vasaloppet ligger grupperade i nord-sydlig riktning med vinkelbyggnader som täpper till i norr och söder. Därav två stora och långa innergårdar. Den östra är mjukt kuperad med stora tallar. I söder gungställning och sandlåda innanför ursprungliga järnstaket, piskställning i högt buskage och parkeringsplats. Motsvarande element i norra delen av gården. Den västra gården är mer kuperad och här återfinns berg i dagen. Inslaget av tallar är stort men här förekommer också lövträd. En större lek- och sittplats i norr har marken belagd med betongplattor och här har byggts pergolor och ett skärmtak. I söder har det bergiga intrycket förstärkts av stenbumlingar som markerar en sittplats. På tre ställen mellan gårdarna och även mellan byggnaderna i Barisen står takpannebelagda skärmtak på tegelpelare och fungerar även som tak över cykelställ.

Gemensamt för alla delar av anläggningen är att gångstigar och körvägar är asfalterade och att buskplanteringar, bl a rhododendron, förekommer längs dem och längs fasaderna. Fyra spritputsade sophus i betong och med plåtbelagda tättak uppfördes inom anläggningen 1994.

I vinkeln mellan hus 2 och 8 i Vasaloppet återfinns en större gräsmatta och en träddunge. I hörnet Vasaloppsvägen-Terrängvägen p-platser och regelbundet planterade lövträd. Förgårdsmarken längs Terrängvägen konstitueras av gräsmattor, gångar med betongsten och häckar. I hörnet Terrängvägen-Domargränd finns asfalterad parkering och en garagelänga. Förgårdarna mot gränden kännetecknas av en hög poppelrad, prydnadsbuskar och sopuppsamlingskärl.
Panncentralen i kvarterets östra del ligger upphöjd i norr med en asfalterad parkeringsplats. I söder och väster är byggnaden omgiven av plank- eller staketomgärdade ytor.

Kvarteret Barisen i söder består av två vinkelställda lameller. Gårdsytan är flack och i huvudsak grästäckt. Piskställning bfinns innanför grönt järnräcke och det förekommer naturstensterrasseringar. Centralt står en granitskulptur, "Körkarlen" av Olof Th Ohlsson. Marken söder om byggnaderna är flack, grästäckt och utrustad med en pisktällning.