Stäng fönster Stockholm kn, ENGELSMANNEN 5 M.FL.

Beskrivning
Flerbostadshusområde från 1950-talets första del bestående av tolv likartade lamellhus i gult tegel på båda sidor om Holbergsgatan. Området uppvisar en sluttande topografi med Engelsmannen och Irländaren i höjdläge närmast centrum och med Greken och Spanjoren i sydost närmare Mälarens nivå. I öster kantas kvarteren av ett gång- och parkstråk med parklek och plaskdamm. I väster sluttande terräng med de tre punkthusen på Engelsmannen 6. Fastigheterna avgränsas från varandra av öppna ytor och gångstråk.

Förgårdsmarken mot Holbergsgatan präglas i stort av gräsytor, björkar och varierad prydnadsplantering innanför kantsten av betong. Naturstensterrasseringar med svarta rundjärnsräcken vid garageinfarter och vid källardörrar. Samma räcken vid granittrappor eller trappor av granit/asfalt. På flera ställen är parkeringar injackade i förgårdsmarken.

I samtliga kvarter bildar de vinklade eller i sidled förskjutna lamellhusen mer eller mindre väldefinierade gårdsrum. I alla kvarter utom Greken uppfördes sophus 1990. De har gråbeige lockpanel och sadeltak täckta av rött betongtegel.

ENGELSMANNEN 5: fem lamellhus grupperade kring två gårdar. Den norra har i norra delen en staketomgärdad lekplats och sparade tallar. Den södra delen är kuperad med berg i dagen och tallar. Vid sydostgaveln på byggnad 5 har en marklägenhet egen ingång och en nyanlagd uteplats med betongplattor omgivna av en häck.

Från gatan är det en bred öppning in till den kraftigt sluttande södra gården med tallbevuxen gräsmark.

IRLÄNDAREN: I nordväst gårdsyta med trädplanterad gräsmatta och stora rosenrabatter in mot fasader. Innergården uppvisar sluttande gräsmark med tall, björk och rönn. Buskar längs fasader.

PORTUGISEN: Den mest omslutna gården har liknande karaktär som övriga med gräsytor med berg i dagen och en staketomgärdad lekplats med klätterställning och rutschkana.

GREKEN: Parkeringsplatser norr om byggnaden. Kuperad gård med berg i dagen, tallar och stora prydnadsbuskar, bland annat omgärdande en piskplats.

SPANJOREN: På tre sidor kringbyggd gård med bergig terräng dominerad av tallar och en stor sandad lekplats med klätterställning.