Stäng fönster Stockholm kn, ESKIMÅEN 2 M.FL.

Beskrivning
Flerbostadshusområde från 1950-talets första del i södra delarna av Blackeberg. Lamellhusen bildar slutna murar mot Björnssonsgatan i norr och sluter sig kring halvöppna innergårdar. De två kvarteren avdelas av en infart och en parkeringsplats och i sydost bildar den motsvarande platsen Kiellandsplan gräns.I sydväst ligger inom samma kvarter radhuslängor som utgör bebyggelsegräns mot skogen vid Mälaren.

Förgårdsmarken mot Björnssonsgatan är bred med prydnadsbuskar innanför kantsten av granit och en asfalterad körväg närmast fasaderna och mellan den och trottoaren delvis kuperad gräsmark med berg i dagen, sparade tallar, björk, lönn och buskage. Mot Kiellandsplan är marken terrasserad med grå granitblock och här ligger betongplattor med frilagd ballast in mot fasad.

I Eskimåens södra hörn asfalterad angöringsyta till garage i byggnadens souterrängvåning. Parkstråket mot radhuslängorna är relativt öppet med några stora lönnar och björkar och med buskar längs fasaderna. Väster om Mongolen kuperad skogsmark och nordost om anläggningen asfalterad angöring till garage samt naturstensterrasseringar.

Båda gårdarna nås genom överbyggda portiker vars marktäckning består av mångkantiga betongplattor med frilagd ballast i ramar av vanliga betongplattor.

Eskimåens gård har portiken mot Kiellandsplan och är en böljande gräsyta med öppen karaktär och endast ett fåtal träd. Lekplats, piskplats och parkering närmast infarten mellan kvarteren. Centralt placerat sophus från 1993 med gul lockpanel och betongtegel på valmtak.

Portiken till Mongolens innergård vetter mot nordväst. Gården är något kuperad med berg i dagen och uppvisar många sparade tallar och björkar. En mindre lekplats är infogad i naturkaraktären. Buskomgärdad piskplats och sophus med beige lockpanel och betongpannetäckt sadeltak. Vid infarten mellan kvarteren finns i Mongolen en liten livsmedelsbutik.

Bebyggelsen i kvarteren med spritputsade lamellhus i flera färger är disponerad på ett tidstypiskt vis. Det går också att följa tidens stadsplaneringsideal med en avtrappande exploatering med växande avstånd från centrum. Närmast radhusen är lamellhusen uppförda i endast två plan och souterrängvåning.