Stäng fönster Stockholm kn, AFGANEN 1 M.FL.

Beskrivning
Flerbostadshuskvarter från 1950-talets första hälft i södra Blackeberg som återspeglar stadsplanens ideal om avtrappande exploatering i stadsdelens periferi. Mot kvarterens radhus (ingår ej i anläggningen) finns lameller i endast två våningar. I övrigt sluter sig de spritputsade trevåningslamellerna kring två flacka gårdar som nås från en utlöpare av Björnsonsgatan mellan kvarteren och genom överbyggda portiker.

Malajens gård har en strikt karaktär med räta vinklar, regelbundet planterade oxlar och björkar, grusad och staketomgärdad pergola samt buskar innanför kantsten av granit längs fasader. I öster asfalterad piskplats och angöring till garage i souterrängvåning. Ett sophus med gul lockpanel under betongpannetäckt valmtak uppfördes i 1990-talets mitt. Portik i väster med mark mönsterlagd med betongplattor med frilagd ballast innanför ramar av släta betongplattor.

I Afganens västra del parkeringsplats och motsvarande sophus, här med beige fasader. Innergården är större och friare formad än Malajens. De stora gräsytorna är lätt kuperade och här växer höga ekar, almar, björkar och tallar. Vid portik i öster naturstensterrassering och markbeläggningen i portiken är av släta betongplattor. Portiken i sydost är inte överbyggd utan kvadratiska murpelare av skiffer bär upp ett öppet sadeltak täckt med betongpannor.

Mot radhusen i sydväst öppen gräsmark med partier berg i dagen och piskplatser. Malajens förgårdsmark bred och lummig med ek och höga prydnadsbuskar medan Afganens mark mot Björnsonsgatan är öppnare. Framför f d butik vid Holbergsgatan asfaltytor och längre söderut gräsytor och täta prydnasdbuskar.