Stäng fönster Stockholm kn, DALMASEN 4 M.FL. BLACKEBERGS CENTRUM

Beskrivning
Centrumanläggning invigd 1956 med butiker och tunnelbanestation runt Blackebergsplan. Vid sidan av den välvda tunnelbanestationen och ett elva våningars punkthus från 2000-2002 i anläggningens norra del kantas torget av enhetlig trevåningsbebyggelse med butiker i bottenvåningarna och bostäder däröver. Skärmtak löper längs butiksfasaderna.

Portiker leder från det högt belägna torget till Ibsen- och Wergelandsgatorna medan nivåskillnden till den högre belägna Holbergsgatan tas upp med en naturstensterrassering. Portiken till Wergelandsgatan utgörs av en trappa. Den osedvanligt breda portiken mot Ibsengatan har väggar av grå konststen, granittrappor och en lång ramp med enkelt smidesräcke och markbeläggning av smågatsten; gångytor mörkgrå och sidopartier av vit marmor.

BLACKEBERGSPLAN: Infart från Holbergsgatan i Grundtvigsgatans förlängning. Körvägen liksom större delen av ytan belagd med släta betongplattor. Körytan nedsänkt med kantsten av granit och leder till busshållplats och parkering i den västra delen. Parkeringsplatserna belagda med mörkgrå och röd smågatsten med omfattningar av vit marmor. Den mörkgrå gatstenen återfinns i band och mönster på trottoarer och på den bilfria östra torgytan. Här tre ovala fontäner med beklädnad av mörkgrå konststen och insidor av grön cementmosaik.

Armaturer svarta stolpar med vita klot. De flesta stolparna bär endast ett klot men tre stycken är femarmade och vid parkeringsytan är stolparna högre och har en krans av fyra glober.

Regelbunden trädplantering längs torgets kanter och i dubbla rader längst i öster. Några ursprungliga askar bevarade, i övrigt förnyat bestånd av oxel med svarta skydd från 1993-94 för stammarna. Vissa av de äldre träden står i upphöjda rutor av granit och mörkgrå gatsten.

Torget är möblerat med fasta bänkar av svart stål och trä från upprustningen på 1990-talet. På torgytan återfinns även en telefonkiosk i stramt ytförande av grå metall och glas, en busskur i grön metall och glas och en grön toalett med cirkulär bas; samtliga standardmodeller. Kvadratiska pollare av rustikhuggen granit.

Ett gatukök med uteservering står där parkeringsytan möter den upphöjda ytan.

Förgårdsmark mot Holbergsgatan terrasserad med sittplatser och murar av granit alternativt smidesräcke. Längst i sydost gräs- och betongplattelagda ytor med infällda tallar. I kvarteret Närkingen i sydväst kraftigt kuperad innergård och parkeringsplats ovan hög naturstensterrassering med dekorativt smidesräcke. Gården uppvisar även berg i dagen, tall, rönn och björk samt sittplats ned mot den f d biografen Kaskads utbyggnad.

Längs Ibsengatan terrassmurar och ramper av granit, vid tunnelbanan endast trottoar med betonplattor. Hörnet vid Wergelandsgatan och punkthuset grusbelagt. Längs samma gata står fyra olika sorters lövträd i rabatter med kantsten av kalksten. Till lastbryggor och bakdörrar köryta belagd med gatsten och betongplattor.