Stäng fönster Stockholm kn, SMÅLÄNNINGEN 3

Beskrivning
Flerbostadshuskvarter med före detta panncentral från inledningen av 1950-talet. I norr en länga i rött tegel med ett punkthus i sju våningar i väster, länkat till en trevåningslamell som i öster hänger samman med den numera skorstenslösa panncentralen. Söder om komplexet två vinklade och putsade lamellhus i rikt varierad folkhemsarkitektur kring en väl definierad gård.

Gårdsrummet mellan tegellängan och Sigrid Undsets gata är varierat med asfalt in mot fasaden och en bred remsa sparad naturmark med berg i dagen, planteringar, uteplatser, bänkar och ett mintgrönt sophus från 1993 i trä med bandtäckt sadeltak. Vid punkthus trappor och terrasseringar i natursten. Ett parti mark vid punkthusentrén är belagt med betongplattor. En asfalterad gång leder runt till norrsidans gräsremsa och kraftigt kuperade naturmark. Här återfinns en stor piskplats med tre ställningar. Längre österut finns från lamellhuset utskjutande ateljélägenheter med markträdgårdar med bland annat rhododendron avgränsade mot naturen med naturstensmurar med integrerade smidesräcken.

Vid panncentralen är terrasseringarna klädda med aluminiumpanel. Vid nordöstra byggnadshörnet parkeringsplats och uppställning för container. Panncentralen är belägen i souterräng och från Drachmannsgatan upp mot dess terrasstak med angöring till garage sluttning med berg i dagen och trappor av granit och granit/asfalt. I sluttningen altan i trä för familjebostäders personal som disponerar stora delar av panncentralen.

Innergården mellan hus 1 och 2 är kuperad med en grässluttning med berg i dagen, ekar, tall och björk. Centralt placerad lek- och sittplats med sandlåda omringad av ett ursprungligt grönt spjälstaket. Piskplats och sophus. Längs hus 1 fasader berberisbuskar och längs 2 varierade prydnadsbuskar och en naturstensterrasserad rabatt.

Förgårdsmarken mot Drachmannsgatan är upphöjd med en naturstensmur med integrerat grönt smidesräcke med smidda hållare för blomlådor. Två tallar är ursparade i asfalten och vid en flack trappa i sydöstra kvartershörnet står en stor ask och en björk.

Längs Holbergsgatan är marken asfalterad i öster med buskplantering. Längre västerut naturstensterrasserad rabatt innan gården öppnar sig. I sydvästra kvartershörnet flack trappa till gavelplacerad entré. Längs Sigrid Unsets gata är den sluttande marken med berg idagen gräsbevuxen och här står tall, björk och rönn. I det indragna byggnadshörnet parkeringsplats och längs hus 2 norra länga asfalt och gräs med lönnar. Granittrappa med gröna stålräcken, genomgående i kvarteret, och buskar och rabatter in mot fasad.