Stäng fönster Stockholm kn, BLACKEBERGS GÅRD 1 M.FL. FRIMURARORDENS BARNHEM

Beskrivning
Frimurarbarnhemmet ligger i den södra delen av Blackeberg nära Mälarstranden intill "Snuskungen" Knut Ljunglöfs monumentala 1890-talsvilla och Blackebergs sjukhus. Området i stort präglas av höga lövträd och stora gräsytor med asfalterade och grusade breda vägar. Barnhemsbyggnaderna är placerade så att en mittaxel bildas från anläggningens huvudbyggnad, det sk. Klockhuset genom en parkliknade öppen plats för att avslutas i den Ljunglöfska villan. Grupperingen av bebyggelsen utgick från den symetriska trädgårdsanläggning som på 1890-talet skapats kring den Ljunglöfska villan. I mitten av anläggningen placerades de byggnader som användes för gemensamt bruk; skolsalar, kyrka, gymnastiksal samt matsalsbyggnader. Dessa byggnader är placerade på en upphöjd platå, som idag är asfalterad. Platsen nås från öster genom en öppning i en låg mur som förbinder Klockhuset och gymnastikhallen. En trappa av granit leder ner från platån till en öppen parkliknande oval gräsplan med stora lövträd. På ömse sidor om den öppna gräsplanen finns barnhemmets logementsbyggnader.

I anläggningens nordvästra del finns en mindre och intimare gårdsbildning som består av fyra byggnader grupperade kring en långsmal gård med planteringar och gräsytor. På en höjd väster om gårdsbildningen ligger en institutionsbyggnad avskilt belägen i kuperad naturmark. Sydost om denna byggnad ligger ett växthus omgivet av odlingsbäddar samt ett staket.