Stäng fönster Stockholm kn, GRIMSTA 1:2 VÄLLINGBY BACKE)

Beskrivning
Centrumanläggningens markplanering, murar, belysningsstolpar och fontäner är i huvudsak ett verk av arkitekt Erik Glemme på Stockholms stads gatukontors parkavdelning och dess chef Holger Blom. För utformningen av den västra delen ovanför centrumdäcket, intill biblioteket, biografen etc svarade Sverker Feuk vid Svenska Bostäders arkitektkontor.

VÄLLINGBYPLAN: Markbeläggning av smågatsten i röd och mörkgrå granit samt vit marmor lagd i mönster enligt följande; röda rundlar med vit omfattning mot grå bakgrund. Cirklarnas storlek och placering är orgelbunden. Utanför Vällingehus, mot sydväst, asfalterade partier och uteservering på trädäck. I några av gångarna avvikande markbeläggning med stenskivor istället för gatsten och mer rätvinkligt mönster.

Fontäner i rundlar utvändigt beklädda med vit marmor; ett material som även förekommer på delar av beläggningen inuti.

Karakteristiska belysningsstolpar bestående av höga svartmålade stållampor med tre eller fyra armar med mjölkvita glober, ursprungligen av glas.

Planterade lövträd, ej ursprungliga, finns på Vällingbyplan dels framför Hålkortet 1 och dels mellan Kartritaren 3 och Kontorsskylten 2, de sistnämnda i allé. Vid Jacobigången och längs Ångermannagatan finns också planterade lövträd, de förstnämnda ursprungliga.

I mötet med Vällingbygången bronsskulpturen "Komposition Vällingby" (1965-66) av Margot Hedeman.

VÄLLINGBYBACKEN (området vid Hålkortet 1, Kortet 1, Ordet 1, Ritskåpet 1, Tre Brunnar 1, Tuschet 1) Tre trappor från Vällingbyplan mellan byggnaderna. Steg av granit, svarta smidesräcken och även handledare av trä förekommer. Vid den sydöstra delen av torgbildningen finns terrasseringar i rustikt huggen granit. I trappa här två bronsskulpturer från 1967, "Hatkärlek" av Sivert Lindblom. Markbeläggning av mörkgrå smågatsten. På torgytan planterade kastanjer och buskar intill fasader i rabatter med kraftig kantsten av granit. Gatstenen fortsätter ut på trottoar längs Vittangigatan.

SOLURSGÅNGEN: Sluttande gångstråk under viadukt mot Vällingbys nordöstra delar som stryker längs parkeringshuset Inköpschefen 5. Kvaderhuggen granitmur på ömse sidor, den sydöstra krönt av svart smidesräcke. Stickbågiga öppningar i muren med sjörullad mindre sten och inplacerade fat av svart gjutjärn. En slipsten är inmurad i granitmuren. I gångtunnel under Ångermannagatan tak i formgjuten betong och väggar i mönstersatt kakel i grönt, vitt, rött och brunt. Runda lampor i mjölkvit plast. Över gångtunneln räcken i dekorativt utformat stål, numer blåmålade.

Solursgången öster om Ångermannagatan har partier med formgjuten betong som sidomur, samt öppningar täckta med brunbetsad träpanel. Här finns en trappa i huggen granit till gatunivå.

Gatsten lagd som på Vällingbyplan. Cykelställ längs sidomurarna.

SOLURSPARKEN: Platsbildning i Solursgångens förlängning, anlagd i mitten av 1960-talet med i stort sett en kopiering av centrats karakteristiska markbeläggning, fontäner och belysningsstolpar. Rader av fasta bänkar av svart stål med träsitsar- och ryggstöd. Avskärmning genom rustikt huggen granitmur, klippt häck och dubbla rader formklippta lövträd samt rosor.

KIRUNAPLAN: Busstorg med förbindelse med tunnelbanestationen. Gatstenen med rundelmönstret fortsätter ut på trottoarer. I Pajalagatans förlängning träbänkar och odlingslådor i trä vid belysningsstolpe. Körytor av betong. Refuger och busshållplatser i betong med rits för att likna gatsten. Väntkurer i grön metall med stora glaspartier.

VITTANGIPLAN: Parkeringsplats med asfalterad yta och trottoarer och refuger med betongplattor. Samma typ av belysning som på Vällingbyplan. I anslutning till Vällingbyplan offentlig toalettbyggnad i grön plåt.