Stäng fönster Stockholm kn, GRIMSTA 1:5 BLACKEBERGSPLAN

Beskrivning
Blackebergsplan utgör den öppna ytan i Blackebergs centrum och ritades av Erik Glemme på Stockholms stads gatukontor. Torget rustades upp 1993-94. Planen är öppen i sydost men omges på övriga sidor av trevånings butiks- och bostadshus samt ett elva våningar högt punkthus.

Infart från Holbergsgatan i Grundtvigsgatans förlängning. Körvägen liksom större delen av ytan belagd med släta betongplattor. Körytan nedsänkt med kantsten av granit och leder till busshållplats och parkering i den västra delen. Parkeringsplatserna belagda med mörkgrå och röd smågatsten med omfattningar av vit marmor. Den mörkgrå gatstenen återfinns i band och mönster på trottoarer och på den bilfria östra torgytan. Här tre ovala fontäner, "Fontändammar" av Erik Glemme och Sture Andersson, med beklädnad av mörkgrå konststen och insidor av grön cementmosaik.

Armaturer svarta stolpar med vita klot. De flesta stolparna bär endast ett klot men tre stycken är femarmade och vid parkeringsytan är stolparna högre och har en krans av fyra glober.

Regelbunden trädplantering längs torgets kanter och i dubbla rader längst i öster. Några ursprungliga askar bevarade, i övrigt förnyat bestånd av oxel med svarta skydd från 1993-94 för stammarna. Vissa av de äldre träden står i upphöjda rutor av granit och mörkgrå gatsten.

Torget är möblerat med fasta bänkar av svart stål och trä från upprustningen på 1990-talet. På torgytan återfinns även en telefonkiosk i stramt ytförande av grå metall och glas, en busskur i grön metall och glas och en grön toalett med cirkulär bas; samtliga standardmodeller. Kvadratiska pollare av rustikhuggen granit.

Ett gatukök med uteservering står där parkeringsytan möter den upphöjda ytan.