Stäng fönster Vänersborg kn, PJUKEMYREN 1:10

Beskrivning
Pjukemyren, eller Myren, ligger i en skogrik del vid socknens västra gräns i höjd med Frändefors. Det underliga namnet kommer troligen av piukesten som betyder gränssten. Namnet Pjukemyren har hemmanet bara i officiella handlingar för att skilja det från angränsande Myren i Frändefors socken. I äldre tid kallades hemmanet för Rörmyran. Rör är också en benämning för gränsmarkering. Idag ligger en småindustri på platsen som tillverkar frontbågar (extraljusbågar) som monteras framtill på olika bilmodeller samt galler (hundgaller etc) som monteras inuti bilar. Företaget heter "mim construction"och mim står för "mats i myra". Den äldre gårdsbebygelsen är lite för ombyggd för att utvärderas kulturhistoriskt men till gården hör en ålderdomlig smedja som ligger på andra sidan vägen- söder om gården. Smedjan ligger alldeles intill en grävd stensatt damm. Byggnaden är omålad och grå. Ett litet 2-luftsfönster med sex rutor i varje del sitter på långsidan mot norr. Syllstocken av ek är närmare 80 cm hög. Denna är hopfogad med en utknut men högre upp är det laxknutar. På den västra sidan är byggnaden tillbyggd med plank. Taket är täckt med enkupigt lertegel. Åldern är svår att bedömma. Smedjan är säkert ombyggd flera gånger.