Stäng fönster Stockholm kn, RÄKNEMASKINEN 2 M.FL. 8

Beskrivning
Flerbostadshuskvarter från 1951-54 på östra sidan av det stora grönstråket i centrala Råcksta. De likartade spritputsade lamellhusen i tre våningar är fomerade i en oregelbunden meanderslinga där byggnaderna är länkade i hörnen med överbyggda portiker. Parkstråket med flack gräsmark och stora täta lövträd fortsätter in i kvarteret Skrivmaskinen och gångstråket från centrum mot småstugekvarteren i östra Råcksta passerar igenom bostadsområdet.

På den stora gårdsytan i Skrivmaskinen dominerar lönn, oxel och pil. Asfalterade gångar och vägar följer fasaderna och korsar gräsytorna. Lek- och piskplatser.

Trafiksepareringen är tydlig i området, byggnaderna har en gatu- och en gårdssida. Bilparkering och angöring av byggnaderna görs vid en utlöpare av Multrågatan och Gudmundrågatan med parkeringsplatser i mitten och gräs- och trädplanterad förgårdsmark. Mot den trädkantade gångvägen i söder vetter kvarterets garage i en av lamellhusens souterrängvåningar.

Solleftegatan är avdelad med en loklagata som löper i bostadsområdets östra kant. Förgårdsmarken är här liksom vid Långseleringen i norr gräs- och oxelplanterad.

Gården i kvarteret Räknemaskinen är svagt kuperad och här finns en lekplats med äldre och nyare lekredskap, lönnar, björk och prydnadsbuskar längs fasaderna.

Mot Långseleringen vetter en butikslänga som delvis byggts om till bostäder. I området finns i oktober 2005 några kontor, en kvartersbutik, tandläkare och ett pizza- och pirogbageri.