Stäng fönster Stockholm kn, LÖPSKIFTET 1 M.FL. BANDHAGENS CENTRUM

Beskrivning
Bandhagsplan är en centrumanläggning från 1950-talets första hälft belägen i stadsdelens norra del på ömse sidor om tunnelbanan vars upphöjda spår löper över torgbildningen. Tunnelbanehallen är belägen under spåren mitt i centrumanläggningen. Väster om tunnelbanan är två låga affärshus placerade längs en bilfri butiksgata. Den östra delen av centrumanläggningen, Bandhagsplan, har en tydligare platsbildning, i söder inramad av ett vinkelbyggt lågt affärshus och i norr markerad av ett skivhus i 11 våningar. Väster om skivhuset finns en kiosk från 1950-talet. På torgets mitt finns en fontän, en skulptur samt bänkar placerade längs en naturstensmur. Mot det upphöjda tunnelbanespåret i väster finns murar av natursten längs vilken träd är placerade i rad. Husens ursprungliga karaktär har förändrats i varierande grad genom omfärgning av fasader, plåtinklädnad av fönsterbågar och karmar, utbyte av fönster och dörrar i butiksfasader. Under 1990-talet har platsen öster om Bandhagsplan, som tidigare var ett öppet grönstråkt, bebyggts med flerbostadshus och radhus.