Stäng fönster Göteborg kn, ÅSEBY 1:2

Beskrivning
ÅSEBY ligger på norra Hisingen med Nordre älv i väster, Pansarkvillen i norr och en bäck i öster. I söder går Kongahällavägen och i söder breder också Säve flygplats ut sig. Landskapet är öppet med de för Hisingen karaktäristiska små bergsknallarna som öar i åkerlandskapet.

MELLANGÅRDEN (Åseby 1:2) Gårdsanläggningen består av ett bostadshus byggt 1868, gamla ladugården av okänd ålder, jordkällare av okänd ålder, källarvind, smedja och magasinsbyggnad med körhus och hönshus. Samtliga ekonomibyggnader utom jordkällaren är rödfärjade med vita fönster och gröna dörrar under enkupigt tegeltak. På 1870-talet bytte gården ägare som nyuppförde flera av gårdens byggnader.

Gårdsplanen är stenlagd med kullersten. Det är anlagt en trädgård både väster om bostadshuset och öster om gårdsplanen. Gårdstomten avgränsas mot vägen av en stenmur och en trädrad som har en mycket stor betydelse för helhetsmiljön. På andra sidan vägen ligger två/tre stora dammar. Uppfartsvägen kantas av askar och leder fram till gårdsplanen. En stor trädgård finns i öster som inramas av en syrenhäck (tidigare hagtorn). Väster om huset ligger också en trädgård som begränsas av en stenmur och byvägen här finns brunnen som täcks av en kvarnsten med ett hål för litet att falla genom. I trädgården växer äpplen, päron och bärbuskar.