Stäng fönster Göteborg kn, SIBBAJORDEN 1:2 BERGUM HOVGÅRDEN

Beskrivning
Bergum ligger i Lärjeåns dalgång i nordöstra delen av Göteborg. Lärjeåns dalgång är ett av regionens främsta jordbruksområden. Landskapsbilden är storslagen med stora öppna odlade ytor genombrutna av den djupt nerskurna och kraftigt meandrande Lärjeån. Sluttningarna kring ån består till största delen av betade ängsmarker.

Hovgårdens bebyggelsen ligger i skydd nedanför det relativt höga och branta Snipeberget i nordost. Byggnaderna sluter sig mot berget. Gårdsanläggningen består av ett bostadshus (1860), smedja/tvättstuga (flyttad 1904), potatiskällare (1910-talet) ladugård (1926), lillstuga (1935) och maskinhall (1984). Trädgården avskärmas av en enkelradig allé av beskurna träd i trädgården finns potatisland och fruktträd. Markerna sträcker sig ner till Lärjeån.