Stäng fönster Stockholm kn, MALTESHOLM 1 SJÖTRÄDGÅRDEN

Beskrivning
Radhusområde från 1957-58 intill mälarstranden i Hässelby strand. 30 lägenheter är fördelade på åtta längor som är utplacerade i öst- västlig rikting i ett mot stranden sluttande terrängavsnitt. En u-formad gata går in i kvarteret och betjänar samtliga lägenheter och det fristående garage som återfinns i fastighetens östra del.

Byggnaderna är sinsemellan något olika men med en övergripande gemensam gestaltning. I norr sluter en länga med två våningar kvarteret, övriga längor är i ett plan eller med bottenvåning och souterrängvåning. Hus 4 är en friliggande lägenhet. Gemensamt för de sju södra längorna är att vardagsrummen skjuter ut i såväl höjd- som sidled och har överljus från norr samt att garage är integrerade i radhusen.

Trädgårdarna är av både privat och halvprivat karaktär, det senare vid allmänningen i områdets mitt. Vid hus 3, 5 och 8 är tomterna på entrésidorna terrasserade med betongmurar med krönande, enhetliga bruna trästaket.

I allmänningens västra del är marken kuperad med berg i dagen och en knalle skiljer även den västra av de sydligaste längorna från strandpromenaden.

I norr åtskiljs tvåvåningslängan från Maltesholmsvägen av en slänt med ekar och prydnadsbuskar. Prydnadsbuskar kantar även gränsen mot Sparrisbacken i väster.