Stäng fönster Stockholm kn, BRANDDÖRREN 7 M.FL. HÖGDALENS SKOLA

Beskrivning
Högdalens före detta skola, sedan länge använd som teater och för kommunal förvaltning, är uppförd under andra hälften av 1950-talet intill kyrka och idrottshall vid Högdalsplan i västra delen av stadsdelens centrum. I väster och norr vetter skolan mot ett av Högdalens parkstråk och en elvamannaplan belagd med grus.

Vid sidan av den gestaltade Högdalsplan med fontän och sittplatser avslutas passagen mellan skolan och den senare tillkomna sporthallen av en platsbildning med tätt planterade formklippta träd. Bakom träden reser sig en betongmur som avgränsar en trädgårdsbildning i innerhörnet mot tandläkarmottagning och f d gymnastiksal.

Mellan skolan och kyrkan sträcker sig en gångväg. På naturstensterrasseringar är buskar planterade, därinnanför finns grusade partier in mot skolfasaden. En brant sluttning skiljer gångvägen från parkeringsytor vid den södra skolbyggnadens västgavel.

Skolbyggnaderna utgörs av en närmast kvadratisk byggnad i söder som numera är teater. Den är länkad till en flerarmad byggnad som skapar tre tresidigt kringbyggda gårdar, en för varje stadium på skolan, åt väster. Den södra gården är till stora dela nyttjad som parkeringsplats och här finns entrén till Försäkringskassan. De två nordliga gårdarna är planterade med gräs och tuktade buskar. Längs den västra sidan åtskiljs skolgårdarna från en parkering av planterade lövträd.