Stäng fönster Stockholm kn, FILMCEMENTET 1 M.FL.

Beskrivning
Lamellhusområde med fyravåningshus från mitten av 1950-talet längs Trollesunds- och Harpsundsvägarna. Vid sidan av de 13 putsade fyravåningshusen ligger i kvarteret Filmcementets inre en panncentralsbyggnad. Planformen kan sägas vara en upplöst form av meanderslinga med halvomslutna bilfria gårdar varvade med parkeringsplatser som utlöpare från gatorna. Vid panncentralen är gårdsrummet större och öppet.

Gårdarna är planerade med lekplatser, naturstensmurar och regelbunden plantering av lövträd och häckar. Också parkeringsplatserna är strikt avdelade med buskar och träd. Portiker genom byggnaderna och ett gångstråk norr om kvarteret Magnoskopet medger bilfri gångtrafik till och från centrum.

Till strukturen har området ursprunglig karaktär med undantag från att sophus i betong uppfördes under inventeringsperioden vintern 2006. Bostadshusen ändrades under 1990-talet genom inplåtning av fönster, förstoring av balkonger med nya räcken, fronter och upphängningar, tilläggsisolering av gavlarna och genom omfärgning samt genom inredande av små bostäder i några av bottenvåningarnas lokaler. Panncentralen har delvis ändrat funktion och byggts till med en sopsuganläggning.