Stäng fönster Stockholm kn, TURMALINEN 3

Beskrivning
Flerbostadsområde med fem lamellhus från 1950-talets första år som ingår i den av arkitekterna Backström och Reinius gestaltade norra delen av Solberga. Området är beläget nordost om Folkparksvägen och intill Solbergaskolan mot gränsen till Västberga.

Kvarteren ligger grupperade längs återvändsgatorna Safirgränd och Kristallvägen. Byggnaderna följer terrängens höjdkurvor, marken är delvis starkt kuperad, och bildar delvis mer omslutna gatu- och gårdsrum. Byggnadsutformningen är i stort sett enhetlig men ändå rikt varierad med ett flertal fasadkulörer på varje byggnad. Stora likheter finns också med bebyggelsen på andra sidan Folkparksvägen. Husen är i regel tre våningar höga och har både franska och riktiga balkonger. Byggnaderna i Turmalinen 3 skiljer ut sig något. Här byggdes också en samlingssal i ena änden av de två lamellerna.

KLACKRINGEN 1- kort lamellhus längs gatan. Förgårdsmarken har bebyggts med ett sophus och består i övrigt av betongplattlagd och buskplanterad mark. Piskställning vid södergaveln och naturmark på baksidan.

TIGERÖGAT- förgårdsmark med berg i dagen och gräs, lövträd och tallar. Längs fasaden buskplanteringar och naturstensterrasseringar. Sydväst om byggnaden kuperad naturmark med asfaltgång och piskställning.

TURMALINEN 2- trelängad lamell placerad där Kristallvägen gör en sväng. Parkering mot kvarteret Klackringen. Kuperad mark med hög naturstensterrassering med ursprungligt smidesräcke mot Turmalinen 3. Norr om byggnaden kuperad naturmark med gräsplanterade uteplatser längs fasaden, i öster omfattande markträdgårdar och snårig terräng. Förgårdsmarken domineras av prydnadsbuskar och parkeringsplatser. Gård i innervinkeln rymmer en stor lekplats och har karakteristiska tallar.

TURMALINEN 3- kvarteret ligger betydligt lägre än anläggningens övriga fastigheter. Mot Turmalinen 2 vintergröna buskar och piskställning nedan slänt. Byggnadskroppen längs Safirgränd följer terrängens lutning och har en strikt planerad förgårdsmark med gräsytor och planteringar. Innergård flack med stora lövträd och tallar, piskställningar, sittgrupper och en gungställning.