Stäng fönster Hultsfred kn, GÅRDVEDA KAPELL 1:1 GÅRDVEDA KAPELL

Beskrivning
Sydväst om Målilla kyrkby ligger stationssamhället Gårdveda. Samhället har fått namn efter den äldre sockenbildning som fanns här och som år 1800 gick samman med Målilla socken. Söder om stationssamhället ligger gården Gårdveda med ett aktivt lantbruk. Strax väster om gårdsbebyggelsen är Gårdveda kyrkogård och kapell belägna. Platsen ligger tämligen öppet omgiven av hagar, åker och tallskog. Söder om kyrkogården rinner Gårdvedaån. Området tillhör den bördiga Emådalen med sandig och lättodlad mark.
Gårdveda kyrkogård är en plats som efter en lång törnrosasömn åter börjat väckas till liv. Troligen fanns en kyrka på platsen redan under medeltiden men dess historia är känd först från mitten av 1700-talet. År 1800slogs Gårdveda samman med den större grannsocknen Målilla och en ny kyrka byggdes på den gamla kyrkplatsen i Målilla. Kyrkan i Gårdveda revs och kyrkogården slutade användas. I början av 1900-talet tilldrog sig kyrkogården ett visst intresse från antikvariska myndigheter som undersökte platsen. Inom den gamla socknen växte i mitten av 1900-talet en önskan om att åter göra Gårdveda kyrkogård till en begravningsplats. Under 1960-talet iordningställdes kyrkogården på nytt och 1981 togs den i bruk.

Gravvårdarna på Gårdveda kyrkogård kan indelas i två kategorier. Den första är det lilla antal gravvårdar från tiden före kyrkogården övergavs. Dessa har ett högt kulturhistoriskt värde genom sin ålder och utformning. De berättar och utgör en viktig del av kyrkogårdens historia. Eftersom de är gravvårdar som är äldre än från mitten av 1800-talet ska de införas på församlingens inventarieförteckning. De yngre gravvårdarna, från tiden efter 1960 då kyrkogården åter togs i bruk, är till sin utformning typiska för sin tid. Man kan också se dem och dagens kyrkogårdsanläggning som ett tecken på en lokal stolthet över sin historia. Gårdveda kyrkogård är den enda kyrkogård i Kalmar län som under en längre tid inte fungerat som kyrkogård men under 1900-talet åter fått sin ursprungliga funktion. Den utgör därmed ett exempel på en ovanlig företeelse som visar på ett starkt engagemang i bygden. Kyrkogården i Gårdveda berättar idag om den äldre sockenindelning som fanns fram till år 1800 med kyrkogården och kyrkan som centrum.

Den kombinerade klockstapeln och kapellet har ritats av arkitekt Arre Essén som under sitt yrkesverksamma liv var aktiv i norra delarna av Kalmar län. Han var under en tid stadsarkitekt i Västervik. Byggnaden har en ovanlig utformning som dock knyter an till äldre tiders klockstaplar både när det gäller utformning och material. Kapellet utgör idag en viktig del av kyrkogårdsanläggningen. Det gör även grundresterna av den gamla kyrkan som är en fornlämning. Tillsammans berättar resterna av kyrkan och de gamla gravvårdarna om platsens äldre historia.

Sammanfattningsvis:
* Gårdveda kyrka och kyrkogård utgör en viktig länk till bygdens historia.
* Grunden efter den gamla kyrkan och de äldre gravvårdarna utgör viktiga delar av platsens historia.
* Grunden efter den gamla kyrkan är idag en fornlämning. För att inte upplevelsen av resterna av den gamla kyrkan ska påverkas bör gravvårdar i framtiden inte placeras för nära denna.