Stäng fönster Stockholm kn, BALLERINAN 1 M.FL. FRUÄNGENS CENTRUM

Beskrivning
Centrumanläggning från början av 1960-talet som består av låga affärs- och kontorshus placerade längs ett bilfritt affärsstråk, Fruängsgången. Centrumanläggningen är tillgänglig för biltrafik via angöringsgator och parkeringsplatser finns på Fruängstorget i nordväst, på Fruängsplan i söder samt på Fruängens kyrkogata i öster. Det omkringliggande gatunätet går på viadukter över affärsgången. Gångvägar med tunnlar under genomfartsvägarna leder från centrumanläggningen till de omkringliggande flerbostadhussområdena.
Mitt i anläggningen ligger tunnelbanehallen framför en öppen torgbildning, Fruängsplan. På torget finns en fontän av natursten, ursprungliga globarmaturer av opalglas på stålstolpar samt en friliggande försäljningsvagn för blomsterförsäljning. Markbeläggningen är av betongplattor. Sittbänkar av trä samt en toalettbyggnad är sentida inslag på torget. I söder vid infarten och parkeringen finns träd planterade i rad.
Butiksbyggnaderna har skärmtak mot Fruängsgången som bildar täckta affärsarkader. Ett trägaller binder samman skärmtaken så att en, nästintill, täckt affärsgata bildas. Globarmaturer i "klasar" och butiksskyltar hänger ner från skärmtaken. I Fruängsgången är marken belagd med betongplattor med ett rutmönster i röd och vit smågatsten. I väster avlslutas Fruängsgången i en öppen platsbildning, i norr begränsad av ett lågt affärshus och i väster av en naturstensmur vid en gångtunnel samt ett lågt skivhus med butiker och bostäder. Mot stenmuren finns terrasseringar med planteringar och på torgytan finns träd planterade i dubbla rader samt en fontän med en stor bronsskulptur. Platsen avgränsas mot parkeringsplatsen på Fruängsplan med träd planterade i rad. Fruängsgången avslutas i öster vid Fruängens kyrkogata. Där finns en byggnad i två våningar och souterrängvåning mot Fruängsgången som inrymmer läkarmottagning, distriktssköterskemottagning, bibliotek och affärslokaler. Huset ligger på båda sidor om Fruängsgången med förbindelsegångar över affärsgången.
Ett åtta våningar högt skivhus, i kvarteret Direktrisen 2 markerar centrumanläggningens plats i stadsdelen. På fasaden finns en neonskylt med texten "Fruängens centrum". Framför skivhuset ligger Fruängstorget, en underbyggd gård med parkeringsplatser samt nedfart till det underliggande parkeringsgaraget med inlastningsgator till butikslängan. Skivhuset är sammanlänkat med ett låghus i norr som inrymmer fritidshem, fritidsgård, bilverkstad samt kontorslokaler.