Stäng fönster Stockholm kn, CHARLOTTENDAL 7 CHARLOTTENDAL

Beskrivning
Plankomgärdad malmgård med tre timmerhus från 1700-talets senare del och ett rödfärgat och panelat 1800-talshus i snickeristil. Huvudbyggnaden flankeras av två enhetligt gestaltade flyglar. Den södra flygeln har en garagetillbyggnad från 1940-talet då gården restaurerades och trädgårdsanläggningen omgestaltades av Walter Bauer.

Gårdsplanen är regelbundet anordnad och kvartersindelad med gräsytor mellan röda grusgångar med kantsten av granit. Mittaxeln är betonad med ytterligare variation i marktäckningen. På flera ställen finns skulpturer i brons och ett fågelbad är upphöjt från marken. Rabatter är utlagda längs fasaderna och bland träden finns pil, lönn och ask.

Vid garage i södra tomtdelen är marken belagd med betongsten och här finns infarten till gården genom en öppning i det mörklaserade plank som omger alla sidor av fastigheten utom den mot Gröndalsvägen där ett grått spjälstaket kröner en 2 - 2,5 m hög terrassmur av granit. Mitt i muren sitter en ekgrind och direkt innanför den leder en dörr av ekpanel till ett utrymme under gårdens markyta, ett utrymme som får ljus från ett litet enluftsfönster med dekorativt järngaller i muren mot Gröndalsvägen. Innanför grinden leder en granittrappa upp till gårdsplanen.

I tomthörnen i norr och sydost finns två öppna kurer av trä med koppartäckta tälttak.