Stäng fönster Stockholm kn, GRÖNDAL 3:1 LINDHOLMEN

Beskrivning
Byggnaderna är belägna på ön Lindholmen som ligger i Mälaren strax utanför Gröndal. Ön mäter ca. 205 m från öster till väster och ca. 74 m från norr till söder samt har en area om ca 11343 m². På ön finns fyra sommarvillor uppförda under den senare delen av 1800-talet av den dåvarande ägaren hovurmakare John G. Linderoth. På öns nordvästra spets ligger ett öppet lusthus och på den västra stranden ett badhus. Intill lusthuset finns två minnesmärken som härrör från Augustibröderna och Sveaorderns tid på ön i slutet av 1700-talet och en bit in på 1800-talet. På ön finns även en senare tillkommen bastubyggnad samt ett mindre åttkantigt avträde. Ytterligare ett avträde stod på öns östra udde fram till 1980-talet då det brann ned till grunden. Byggnaderna på ön bevarar i stort sin ursprungliga arkitektur.
Mitt på den norra stranden finns en ångbåtsbrygga och på den södra stranden finns ytterligare en brygga. Ön är relativt kuperad och har en blandning av naturmark med berg i dagen och gräsbevuxna slänter. Marken intill sommarvillorna är delvis terrasserad med låga stödmurar av sten. Linderoth lät även plantera en mängd olika trädarter, både löv- och barrträd, vilket bidrar till öns lummiga karaktär.
Strax sydväst om Lindholmen ligger Rotholmen.