Stäng fönster Stockholm kn, GALJONSBILDEN 19 M.FL.

Beskrivning
Kvarter med bostäder i form av punkthus, terrasshus, radhus samt kontors- och verkstadslokaler från mitten av 1040-talet och början av 1950-talet. Kvarteret ligger i den västra utkanten av Gröndals centrum. Kvarteret är vinkelformat och begränsas av Gröndalsvägen i söder och Sjöbjörnsvägen i öster. I korsningen ligger det 11 våningar höga punkthuset som en centrummarkör. Framför huset finns en liten platsbildning belagd med smågatsten och betongplattor lagda i ett rutmönster, buskplanteringar ett stort lövträd samt parkeringsplatser. En terrassering med järnräcke skiljer det lilla torget från en bensinmack med ett fristående skärmtak. Terrasshusen i tre våningar längs Gröndalsvägen var ett sätt att utnyttja den kraftiga södersluttningen som delar kvarteret i två nivåer. Ett flerbostadshus från 1900-talets början är inpassat i terrasshuset. Uppe på platån, ovanpå terrasshusen finns en radhuslänga med ingång från Jungmansgränd. Utrymmet mellan punkthuset, bergväggen och terrasshuset utnyttjades för en kombinerad biograf, teater och samlingssal vars tak bildar en gård i nivå med Jungmansgränd. Norr om punkthuset finns ett kontors- och verkstadshus med flera våningar i souterräng och terrasstak. Huset är sammanbyggt med bostadshusen i Galjonsbilden 22. Väster om radhusen finns ett flerbostadshus i fem våningar från sekelskiftet 1900, som på 1950-talet byggdes om och anpassades efter den nya bebyggelsen i kvarteret.

Kvarteret har utnyttjats maximalt för bebyggelsen men trots det finns grönska insprängd b. la genom terrasshusens trädgårdslika utkragande terrasser med prunkande växtlighet och små träd. Mot Gröndalsvägen finns en hög naturstensmur där befintliga träd inpassats. Även Sjöbörjsvägen kantas av lövträd. På platån i norr finns en gräsbevuxen överbyggd gård intill punkthuset och terrasser på kontors- och verkstadshuset. Framför radhuslängan finns en säckgata som avslutas i en vändplan där en reslig ek ståtar. Radhusens ligger intill gatan och saknar förgårdar. Mot söder har radhusen små avskärmade trädgårdstäppor.