Stäng fönster Stockholm kn, AKTERSPEGELN 20 M.FL.

Beskrivning
Fristående och kopplade stjärnhus från mitten av 1940-talet i två kvarter som sträcker sig från Sjöbjörnsvägen till mälarstranden i Gröndal. Kvarteren avskiljs av en asfalterad angöringsgata och parkeringsyta och en motsvarande angöringsväg med anordnad parkering går in från Sjöbjörnsvägen längs gränsen till Akterspegeln 24, ett samtida industri- och kontorshus som nyligen byggts om till bostäder.

De fristående husen är i tre våningar med inredd vind och en eller två souterrängvåningar, som i några hus rymmer ateljéer. De sex byggnaderna är avfärgade i fyra olika kulörer. Husen omges av ett kuperat parklandskap med gräs, lönn, ek och en rad olika sorter prydnadsbuskar.

Längs parkeringsytan sluttar marken, högt med berg i dagen i söder och flackare i norr. I sluttningens gräsmatta växer bland annat rosbuskar och smala asfalterade gångar leder upp mot husentréerna. På två platser står sophus i träpanel och pulpettak.

Mellan hus 5 och 6 är marken terrasserad med betongmurar och en betongtrappa leder till souterrängvåning i hus 6. Hus 2 står också på en betongterrassering på berg i dagen och liksom ovan kröns muren av ett gunnebostaket i ursprunglig smidesram, samma typ av räcke som finns till bottenvåningranas uteplatser och källarnedgångarna i det kopplade stjärnhuset.

Det kopplade stjärnhuskomplexet rymmer sju sexkantiga gårdar och några halva gårdsbildningar. Vid en av de senare, längs Sjöbjörnsvägen, finns ett litet butikstorg belagt med betongplattor. Två andra öppna gårdar, mot norr, är underbyggda och gräsplanterade. I nordost är ett parti belagt med brun klinker.

Gårdarna har en varierad och lummig vegetation med syrener, rönnar, prydnadsbuskar som spirea, gräsytor asfaltgångar av varierad bredd. Sandlådor finns på flera gårdar.

I korsningen vid Sjöbjörnsvägen står flera ekar, berget går i dagen och här finns en skulptural granitdetalj från en äldre byggnad som dekoration.