Stäng fönster Stockholm kn, AKTERSPEGELN 27

Beskrivning
Kontorshus från 1940-talet, beläget helt i souterräng mellan de första stjärnhusen och Mälarstranden. Det övre planet är indraget med en längsgående terrass utanför kontorslokaler där husets byggherre byggmästaren Olle Engkvist hade sitt kontor. Till terrassen når man via en svart smidd grind vid änden av den angöringsväg som går in i stjärnhuskvarteret. Dekorativa smidesräcken kantar nedgången med trappa och beläggning av röd natursten. På terrassen finns även ytor med gräs, ljusbrunnar med betong och glasblock, naturstensmurar och en delvis vildvuxen vegetation - vid inventeringstillfället 2006 var terrassanläggningen tämligen förfallen.

Södra delen av fastigheten utgörs av en underbyggd gård ända in till stjärnhusfasaden. Gården är grästäckt och har ljusbrunnar. En mur krönt med smidesräcke och taggtråd hindrar angöring av den översta kontorsvåningens pulpettak. Här finns en glasad, åttkantig trapphusöverbyggnad i stål, glas och koppar.

Mot Mälarstranden pågick vid inventeringstillfället en omgestaltning av markytan då träd tagits ned och nya ytor planterades. En asfalterad gångväg utgör förlängning av den brygga som sträcker sig längs stranden i östra Gröndal och från en utlöpare av gången sträcker sig en hög brygga ut i sjön.
Till entréerna leder gångar belagda med små ofärgade betongplattor.

Från Ormbergsvägen finns en entré med gång och trappa av betong med frilagd ballast. Några prydnadsbarrväxter kantar gången.