Stäng fönster Stockholm kn, MINNEBERG 1 M.FL. MINNEBERG

Beskrivning
I anläggningen Minneberg ingår Minneberg, Tändhatten, Svartvik och delar av Sandvik. Området började byggas 1984 och stod helt färdigt 1987 med ca 930 lägenheter, alla av dessa bostadsrätter. Stadsplanen utformades av Jan Inghe-Hagström och var utgångspunkten för Brunnberggruppen Arkitekter AB som ritat husen. Inom anläggningen finns matvaruaffär, parkeringshus daghem/fritids samt föreningslokaler och enstaka kontor. Minneberg är placerat i den nordöstra delen av stadsdelen Traneberg, på området fanns tidigare gamla industribyggnader. Huskropparna ligger utplacerade i norrsluttning på en halvö/udde i Mälaren och området kan beskrivas ligga för sig själv. Inkörsport/portal till området finns belägen vid Margretelundsvägen. Stadsplanen för området bygger på klassiska stadsbyggnadsideal och kan beskrivas gå i barockstil, med symmetriska stadsrum, gator och torg. I områdets mitt finns en öppen plats Svartviks Torg och i förlängningen Minnebergsparken. Fram till torget leder huvudgatan och här finns busshållplats och matvaruaffär. Det finns tre olika hustyper, punkthus, hörnhus och vinkelhus som kopplats samman till kedjor som i sin tur bildar kvarter. Byggnadernas oregelbundna form bidrar till att ge ett flertal lägenheter fönster åt tre håll. Husen är byggda med prefabricerade målade betongelement (Skarne- system) bottenvåningarna är klädda i murat tegel, i bland med inslag av rosa betongsten. Kvarteren/huskropparna har varierade våningsantal byggda i souterräng. De högsta huskropparna är placerade vid vattnet. Färgsättningen är ljus och fasaderna kan upplevas skifta i färg (beige, gul och rosa) beroende på väderlek och solljus. Fasaderna karaktäriseras också av sina utsmyckade gavlar i postmodernistisk anda. Utmed huvudgatan Svartviksslingan finns fyra hus med speciell detaljrikedom desamma gäller huskropparna närmast vattnet. En grusad promenadväg är placerad längs vattnet. Gårdarnas markbeläggning består av betongstenplattor och asfalt, omgivna av mycket växtlighet och ofta med utemöbler för de boende. Inom området finns också lekredskap och sandlådor i bland lekfullt placerade mellan huskropparna. Lägenheterna i markplan har egna uteplatser omgärdade av häckar eller gröna spaljéer.