Stäng fönster Stockholm kn, SÄTRA 2:1 SÄTRA VARV

Beskrivning
Intill förra krogen Rostock och Sätra båtsällskaps anläggning finns delar av bebyggelsen vid Sätra varv, i drift 1878-1935, bevarad. Vid det forna varvsområdet på mer låglänt, svagt sluttande mark vid stranden ligger f d portvaktsstuga och kasern/kontor i relativt enkla träbyggnader. Rester finns av stapelbädd och jordkällare på marken som bevuxits med björkar sedan varvstiden. På en höjd i sydost ligger de forna arbetarbostäderna i två flerbostadshus av trä och de omges ännu av ekonomibyggnader som mangelbod, jordkällare och torrdass. Gårdsplanerna är gräsbevuxna och här och var står ekar. Öster om Sätraviksstigen återfinns ett hönhus med pulpettak, röda slätpanelsfasader och trp-plåtbelagt pulpettak. Hö förvaras i byggnadens ena del.