Stäng fönster Stockholm kn, STICKMASKINEN 1 M.FL.

Beskrivning
Flerbostadshusområde med nio smalhus i kvarteren STICKMASKINEN 1-9, beläget väster om Brommaplan i stadsdelen Riksby. Husen är uppförda i slutet av 1930-talet av det allmännyttiga bostadsbolaget Stockholmshem som s.k. barnrikehus. Barnrikehus uppfördes med statliga lån för mindre bemedlade barnfamiljer. Husen står fritt, placerade i parallella rader och omger en öppen gård i kvarterets mitt. På gården finns en lekplats, odlingslotter samt en rundel med planteringar. Mellan husen och på gården finns stora lövträd. Asfalterade gångvägar slingrar genom området och leder till entréerna. Vid en upprustning av gårdarna på 1990-talet lades markbeläggning av betongsten och fler cykelförråd tillkom. Mot nordväst finns ett grönstråk, som på 1990-talet delvis bebyggdes med två lamellhus. Väster om grönstråket finns två lamellhus från början av 1940-talet, varav det norra inrymde ett daghem avsett för barnen i barnrikehusområdet.