Stäng fönster Kungsbacka kn, IDALA-KYRKOTORP 1:9 IDALA KYRKA

Beskrivning
Söder om kyrkan ligger ett sockencentra med ett f d skolhus som idag används som hembygdsgård samt tillhörande lärarbostad och en ekonomibyggnad. Lärarbostaden används idag för uthyrning. Här har inte funnits någon prästgård, den ligger i Gällinge.

SKOLHUSET är en avlång byggnad med sadeltak med rött tegel. Fasaderna har stående locklistpanel, täckmålade i vit kulör med gröna foder och vita bågar. Öppen brokvist mot norr.

Den f.d. LÄRARBOSTADEN har också ett sadeltak med enkupigt rött lertegel, stående locklistpanel, täckmålad i vit kulör med gröna foder och vita bågar. Öppen brokvist mot väster.

Öster om kyrkogårdsmuren ligger en jämnad, grusad yta samt en EKONOMIBYGGNAD/VAKTMÄSTERI. Ekonomibyggnaden har sadeltak och rödfärgade fasader. Nordväst om kyrkan, utanför muren, ligger en grusad parkeringsyta.

KYRKOGÅRDEN
Kyrkan kringgärdas av en kallmurad skalmur med en trädrad av oxel, från ca 1920, innanför den yngre delen av gravvårdsområdet i väster. Mot vägen i söder fungerar muren främst som stödmur. Inom den äldre kyrkogården växer några äldre oxlar mot söder, övriga träd har tagits bort.

I söder finns en stiglucka med sadeltak och strävpelare på sidorna. Stigluckans tak är belagt med enkupigt rött lertegel, på stickspån, och på strävpelarna ligger stenhällar. Porten har en segmentformad beklädnadspardörr med snedställd panel.

Kyrkogården är i huvudsak gräs- och mossbevuxen med några få grusbelagda och stensatta gångar främst från öppningar med grindar i väster (1 st) och norr (2 st). Stensatta gångar finns i huvudsak på den äldre kyrkogården. Närmast kyrkan ligger en grussträng och utanför denna en rad av gatsten. På södra sidan ligger en gång med flata stenhällar. Det yngsta gravvårdsområdet ligger väster om kyrkan, avskild från den äldre delen, med en stenmur och en låg trappa av breda stenhällar.

Inom den nya kyrkogården ligger gravvårdarna i den norra delen i öst-västlig riktning och i den södra i syd-nordlig. Gravvårdar av stående sten dominerar. Gravvårdarna inom den gamla kyrkogårds delen ligger i huvudsak i öst-västlig riktning. Ett antal äldre gravstenar och järnkors finns samlade i nordvästra hörnet, samt i sydöstra.