Stäng fönster Kungsbacka kn, ÄLVSÅKERS-KYRKOTORP 3:15 ÄLVSÅKERS KYRKA

Beskrivning
Kyrkan ligger i ett öppet, kuperat, odlingslandskap. Församlingshemmet ligger i en backe väster om kyrkan.

Anläggningen utgörs av kyrkan, en klockstapel och en vaktmästeribyggnad. Kyrkan och klockstapeln ligger innanför kyrkogårdsmuren, medan vaktmästeribyggnaden ligger öster om kyrkan, i den asfalterade parkeringsytans norra ände. Vaktmästeribyggnaden är en avlång byggnad på betonggrund med sadeltak belagt med enkupigt betongtegel, brunt, och stående rödfärgad lockpanel. Portarna är täckmålade i ljust gul kulör och byggnaden har vita foder.

KYRKOGÅRDEN
Kyrkogården sträcker sig i öst-västlig riktning. Den yngsta kyrkogården ligger väster om kyrkan. Kyrkan kringgärdas av en kallmurad skalmur av sten med kraftiga gjutjärnsgrindar i nygotisk stil mot öster och söder. Grindarna hänger i fyrsidiga pelare som har spetsiga toppar. Intill östra entrén, på dess norra sida, finns en trappa av sten över kyrkogårdsmuren. Innanför kyrkogårdsmuren finns en trädrad av äldre träd. Mot den yngre kyrkogården sluttar marken kraftigt ner mot väster, för att på den yngre stiga uppåt igen.

Kyrkogården är i huvudsak gräsbevuxen och förutom en grusad gång, med två rader sjöstensplattor, vilken löper runt kyrkan, finns det inga grusade gångar mellan gravvårdskvarteren. Gravvårdar av sten dominerar och här finns ett rikt antal gravvårdar med stenkanter och grusfyllning. Gravvårdarna ligger i öst-västlig riktning.

KLOCKSTAPELN från 1779 står sydost om kyrkan. Den har en vindflöjel i toppen med årtalen 1905 och 1779. Stapeln har en konisk form i botten och är åttasidig. Den har stående lockpanel och är täckmålad i vit kulör. Entrén sker i bottenvåningen från norr. Dörren är en beklädnadspardörr med smal pärlspont i fyllningen. Klockstapelns fönsterbågar, ljudluckor och dörrar är täckmålade i röd kulör. Taket är täck av zinkplåt och i toppen sitter en kula och en vindflöjel.