Stäng fönster Stockholm kn, VÅRLÖKEN 14 MIDSOMMARKRANSENS TUNNELBANESTATION

Beskrivning
Långsträckt byggnadskropp som i sin gestaltning delvis påminner om ett dragspel, innehållande bostäder, butiker och kontor. Byggnadskroppen om fyra våningar är delvis byggd i souterräng och en trappa leder upp till gården vid östra gaveln. Vid Nedre Bergsvägen finns också garageinfart. Innanför byggnadskroppen ligger Midsommarkransens tunnelbana som är belägen i bergrum ca 17 meter under marknivå och är en del av den röda linjen, på sträckan Mörby centrum - Fruängen. Tunnelbanan invigdes 1964 och är placerad i berget mellan Svandammsvägen och övre Bergsvägen med två uppgångar, mot Svandammsvägen respektive Tegelbruksvägen. Biljetthallen är ombyggd men i övrigt har tunnelbanan bevarat sin ursprungliga gestaltning.

Markbeläggningen runt anläggningen består till stora delar av asfalt, men på gården finns förutom parkeringsplatser också sammanhängande grönytor med prydnadsbuskar och enstaka lekredskap. Ingångar till bostadshuset sker via loftgångar belägna mot gården. Anläggningen har bevarat mycket av sin ursprungliga karaktär med tidstypiska detaljer som balkongfronter i frilagd ballast och bröstningar under fönstren i korrugerad plåt.