Stäng fönster Vänersborg kn, HOPPERUD 1:37 GÄLLEUDDE FYRMILJÖ

Beskrivning
Fyrplatsen ligger längst ut på sydspetsen av udden.Den första fyren på platsen byggdes 1864. Fyrtornet satt på taket på ett skiffertäckt rödfärgat fyrbostadshus. Det nuvarande fyrtornet byggdes 1905. Då byggdes bostadshuset om och har sedan dess enbart varit bostadshus för fyrvaktaren med familj. Huset har renoverats genomgripande i sen tid.
I fyrtornet från 1905 infördes mistsignalering - en klocka som klämtade ett slag per halv minut vid dimma. 1931 installerades en tyfon som byggdes ut 1949 med en supertyfon med 5- dubbelt kraftigare ljudstyrka. Under tidigt 1950-tal moderniserades fyren till en helautomatisk elektrisk fyr med AGA - reserv. Mistsignaleringen lades ner på 1970-talet.
Ett separat maskinhus för tyfonen byggdes 1931. Huset är välbevarat sedan dess. Invändigt är fasspont panelen kvar på väggar och tak. Mycket av inredning, material och tyfonutrustning är bevarad. Till miljön hör också en uthuslänga som är ombyggd och tillbyggd till stall.