Stäng fönster Stockholm kn, AKALLA 4:1 AKALLA BY

Beskrivning
Akalla by är belägen söder om stadsdelsbebyggelsen i Akalla och ca 400 meter från Igelbäcken. Byn, delvis med ålderdomlig gårdsbebyggelse, är i kommunal ägo och två av byggnaderna är bebodda. Ett bostadshus fungerar som föreningslokal för hembygdsföreningen, ett annat för dagverksamhet och ett f d båtsmanstorp är skolmuseum. Huvuddelen av gårdsbebyggelsen är sedan mitten av 1970-talet 4H-gård och kvartersgård med lekutrymmen, hantverkslokaler och café. Flera olika djur är stallade i byggnaderna och betar i de omgivande hagmarkerna. Centralt i byn finns en damm med ankhus. Funktionen som kvartersgård har även medfört att det finns lekplatser och en plaskdamm i byns södra utkant.

Markytor och vägar inom byn är grusade. Vegetationen är tätare kring byggnaderna och
vid det västliga bostadshuset finns en inhägnad trädgård med en rad små byggnader och rabatter. Söder om Storgårdens mangårdsbyggnad från omkring 1700 finns en samtida barockträdgård med terrassmurar med centralt placerade trappor samt frukt- och lövträd. Öster om byggnaden har en kryddträdgård anlagts.