Stäng fönster Stockholm kn, AKALLA 4:1 HÄSTA GÅRD

Beskrivning
Hästa gård är belägen ca. 600 meter fågelvägen söder om stadsdelen Akallas moderna bebyggelse. Gården är anlagd på en stor höjdsträckning med vidsträckt utsikt över Järvalandskapet. Från Akalla leder en grusväg österifrån till gården, vilken löper förbi Hästas stora lada (hus 181) för att sedan slingra sig upp till mangårdsbyggnaden. Infart finns även från Akallalänken i väster. Gårdshöjdens västra och norra del delar består av skogsdungar och betade hagar med gles lövskog. Här finns rester från militärens tid på Järvafältet; intill infartsvägen en källare i betong med flera rum och svartmålade trädörrar; i en hage ett stort betongvärn (hus 55). På höjdens östra del finns den stora mangårdsbyggnaden från 1700-talet (hus 51), samt några uthus från 1800-talet (hus 53 och 54). Söder om huset finns en jordkällare med fasad i fogad natursten. En grusad gång leder söderifrån upp till den grusade gårdsplanen på mangårdsbyggnadens västra sida. Kring mangårdsbyggnaden finns en anlagd trädgård med gräsytor, buskar, fruktträd och höga askar. Denna del av gårdshöjden karaktäriseras av sina stora terrasser med uppbyggda terrassmurar av sprängsten, sammanlagt ca. 375 meter långa. På lägre mark direkt söder om mangårdsbyggnaden finns ett modernt bostadshus med tillhörande staketinhägnad. På denna tomt finns även en liten rödmålad bod med fasader i träpanel. Gårdens stora lada är belägen längst i sydväst, och sydöst om denna finns den nya mycket långa ladugården. Kring dessa hus finns inhägnade hagar och uppställningsplatser för bilar, traktorer och redskap med mera. Söder och öster om gården finns öppna åkerfält.